Coseli
​Cozonac cu nuca si stafide

Instructiuni

1 Aluat: Amestecati intr-un bol drojdia cu o lingurita de zahar pana se lichefiaza. Turnati un pahar cu lapte si adaugati 2 linguri de faina, amestecand usor. Acoperiti cu un prosop curat si lasati sa creasca 30 minute.

2 Cerneti faina si puneti-o intr-un bol mare si cald. Incalziti putin uleiul. Dupa ce au trecut cele 30 de minute turnati maiaua peste faina, restul de lapte, zaharul, galbenusurile si praful de sare. Incepeti sa framantati aluatul ca la cozonac. Aluatul va fi moale si lipicios. Turnati incet uleiul, cate putin, pe margine, incercand sa il incorporati. Framantati macar jumatate de ora, pana ce aluatul este lipicios dar se desprinde de maini si de marginile bolului si incepe sa faca basici. Acoperiti cu un prosop si lasati la loc cald macar 30 de minute.

3 Umplutura: Amestecati miezul de nuca macinat cu zaharul tos si cacao. Adaugati albusurile batute spuma tare si amestecati pana la omogenizare completa. Incorporate usor stafidele si esentele.

4 Impartiti aluatul in doua. O bucata intindeti pe masa unsa bine cu ulei, cu mana, nu cu sucitorul, o foaie groasa, dreptunghiulara, lunga cat marimea tavii. Intindeti un strat din umplutura si rulati strans. Procedati la fel cu a doua bucata de aluat. Aveti astfel doua snururi pe care le dati unul dupa celalalt. Puneti cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt. Ungeti cu glbenus de ou spart in 3 linguri de lapte si dati la cuptor pentru 45 minute la 180 grade.

5 Scoateti si lasati la racorit in tava, apoi pe un gratar metalic, acoperit cu un prosopel, pana se raceste complet. Taiati abia cand e rece, altfel cozonacul se va "incruzi".

Pofta buna!

Ingrediente

Pentru aluat:

500 gr faina

400 ml lapte caldut

3/4 pahar zahar

200 ml ulei

2 galbenusuri

25 gr drojdie

putina sare

esenta de rom

 

Pentru umplutura:

300 gr miez nuca macinat

50 gr stafide aurii

150-200 gr zahar

3 linguri cacao

2 albusuri

Esenta de rom

Esenta de lamaie

Esenta de portocale

 

Pentru uns:

Un galbenus de ou

3 linguri lapte

Produse folosite in aceasta reteta
Esenta de portocala
mai mult
Esenta de lamaie
mai mult
Esenta de rom
mai mult
Drojdie
mai mult
Esenta de portocala
mai mult
Esenta de lamaie
mai mult
Esenta de rom
mai mult

Contact

S.C. COSELI S.A.
Adresa: Bd. Poitiers, Nr. 43, Iasi - Romania
Telefon/Fax: +40 372 731924 / +40 232 270997
Email: office@coseli.ro

Newsletter