Coseli

Istoria prajiturilor

Scurt istoric dulce

Ideea gustului de dulce a fost descoperita pentru prima data de oamenii cavernelor care mancau miere. De-a lungul timpului, egiptenii, arabii si chinezii au preparat fructe si alune invelite in miere. Fabricarea dulciurilor s-a dezvoltat rapid ca industrie la inceputul secolului XIX prin descoperirea sucului dulce din sfecla. Fabricarea bomboanelor tari din menta sau a dropsurilor din lamaie a devenit foarte populara.

Va puteti imagina dulciurile fara ciocolata? Acum 4000 de ani cand se presupune ca isi incep istoria dulciurile, potrivit papirusurilor egiptene, culturile azteca si mayasa inca nu descoperisera arborele de cacao. Asta s-a intamplat mult mai tarziu, prin anul 600 e.n., in padurile tropicale de pe Amazon sau Orinoco. Boabele de cacao erau considerate un bun de mare pret si erau folosite atat ca mijloc de plata cat si ca unitati de calcul al valorii altor bunuri.

Cacaua si ciocolata au fost consumate de-a lungul timpului mai mult in forma lichida decat sub forma pe care o cunoastem noi astazi respectiv de pudra sau ciocolata solida. In Europa, cacaua a fost adusa prima data prin Columb la curtea regelui Ferdinand al Spaniei. Prima "casa" de ciocolata in lume ia nastere la Londra in 1657, ciocolata fiind privita ca o bautura a elitelor, pretul acesteia scazand exponential in anul 1828, odata cu inventarea presei de cacao.

Dulciurile in tara noastra

In Romania, in ceea ce priveste dulciurile, traditia nu este foarte indelungata, daca este sa luam in considerare factori precum clima, civilizatia, stadiul de dezvoltare al agriculturii si preferintele culinare.

Locuitorii teritoriilor romanesti foloseau ca si grecii si romanii, mierea si nectarul florilor ca indulcitor. Placinta cu diverse umpluturi, de exemplu, pare sa fie, potrivit istoricilor, apanajul influentei culturii romane. Traditional romaneasca este si combinatia dintre mamaliguta si chiselita de prune sau de visine.

Incepand cu secolul al XVI-lea obiceiurile alimentare capata noi influente, de data aceasta orientale – apar dulciurile parfumate si indulcite cu zahar, ca baclavaua si sarailia.

Prima carte de bucate romaneasca este "200 retete cercate de bucate si alte trebi gospodaresti" a lui M. Kogalniceanu si V. Alecsandri.

In 1918 in bucataria romaneasca istoricii au consemnat dulciuri marturie a amestecului dintre traditie si influente straine: fursecuri frantuzesti, dulceturi grecesti, strudel cu mere vienez, baclavale si serbeturi turcesti.

Momentul de glorie al cofetariei romanesti l-a marcat aparitia Casei Capsa infiintata de celebrul cofetar Grigore Capsa, cu studii inalte la Paris, ca elev al marelui Boissier. Grigore Capsa este cunoscut pentru ca a creat produse inedite cu ocazia unor evenimente speciale sau care purtau numele unor personalitati importante din epoca.


Contact

S.C. COSELI S.A.
Adresa: Bd. Poitiers, Nr. 43, Iasi - Romania
Telefon/Fax: +40 372 731924 / +40 232 270997
Email: office@coseli.ro

Newsletter